Książki w prezencie dla dzieci – co warto kupić?

Dzień Dziecka to czas upominków dla najmilszych. Obecnie coraz częściej wspomina się o tym, by oprócz zabawek zainteresować dzieci również książkami. Jakie pozycje dla najmłodszych i tych nieco starszych będą najodpowiedniejsze?

Książki, które mogą uczyć i bawić

Książki mogą pełnić różne funkcje. W przypadku dzieci warto zwrócić uwagę na tak zwane książki interaktywne, które mogą jednocześnie bawić i uczyć. Takie pozycje są doskonałe dla tych najmłodszych, którzy nie potrafią jeszcze czytać, ponieważ znajdują się tam między innymi kolorowe obrazki. Jeśli książka będzie wyjątkowo atrakcyjna dla dziecka, to bez problemu spełni rolę zabawki i przedmiotu do nauki. Pozycje, którymi warto zainteresować się jeśli chodzi o te aspekty to między innymi: “Pierwsze słowa. 18 fantastycznych dźwięków”. W przypadku takiej książki atrakcyjne są przede wszystkim przyciski, którymi można wywołać różne dźwięki wydawane przez zwierzęta. W książce znajdują się również opisy i obrazki, dzięki czemu dziecko może bardzo szybko opanować nowe słowa, jeśli już potrafi czytać.

Klasyczne bajki – na każdą okazję

Miłośnicy klasyki z pewnością ucieszą się na myśl, że przecież również klasyczne bajki, pięknie ilustrowane, mogą być doskonałym prezentem, zwłaszcza jeśli jest to jeden z pierwszych Dni Dziecka, który najmłodszy obdarowany pamięta. Kontakt z klasycznymi bajkami już od najmłodszych lat to doskonała okazja, aby nauczyć dziecko wierszy, które pamiętają również jego rodzice. Niekiedy klasyczne bajki można również spotkać w odświeżonej wersji. Zazwyczaj są one mniej brutalne od swoich poprzedników. Na pewno warto zakupić kolorowo ilustrowane wiersze Marii Konopnickiej czy Jana Brzechwy, które są łatwe do zapamiętania, a dziecko później spotka się z nimi w szkole. Warto również wzbogacić czytanie również śpiewanymi wersjami tych tekstów.

Książki dla dzieci i rodziców

Książki mogą być pomocne nie tylko dzieciom, ale również rodzicom. Obecnie coraz częściej zwraca się uwagę na to, że dzieci potrzebują nie tylko rozrywki. Bajki powinny przede wszystkim uczyć rozwiązywać problemy, z którymi najmłodsi mogą spotkać się na co dzień. Rodzice powinni w tym pomagać, jednak nie zawsze potrafią. W takim przypadku prezent na Dzień Dziecka może być również prezentem dla rodziców. Przykładem takiej książki są “Bajki terapeutyczne … na dobry dzień i jeszcze lepsze jutro”. Książka ta uczy jak rozmawiać o emocjach, co jest sporym ułatwieniem dla rodzica, który nie zawsze potrafi dobrze rozpocząć ten temat. Warto pamiętać, że takie pozycje to doskonałe prezenty, które warto wziąć pod uwagę, kiedy wybiera się konkretne tytuły z półki.